zmiany organizacji pracy kuchni szkolnej

ZMIANY W ORGANIZACJI PRACY KUCHNI SZKOLNEJ

Od stycznia 2022r. zatrudniony jest nowy intendent Pani Bogusława Słociak.

Nawiązaliśmy również współpracę z dietetykiem Panią Pauliną Dobrowolską, która podjęła się szkoleń pracowników kuchni w naszej szkoły oraz ułożenia jadłospisów.

 

Szkolenie pracowników kuchni dotyczące żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym przeprowadzone przez Panią dietetyk dotyczyło:

1. Omówienie najczęściej popełnianych błędów w żywieniu dzieci.

2. Zapotrzebowanie energetyczne oraz na składniki odżywcze i witaminy wśród dzieci.

3. Rola najważniejszych składników pokarmowych.

4. Właściwy dobór produktów spożywczych w codziennej diecie przedszkolno-szkolnej

5. Organizacja posiłków

6. Zasady planowania jadłospisów przedszkolnych zgodnie z obowiązującymi normami.

7. Praktyczne wskazówki i zasady obróbki kulinarnej produktów spożywczych.

W najbliższym czasie planujemy również przeprowadzić warsztaty edukacyjne dla dzieci przedszkolnych , uczniów szkoły podstawowej oraz rodziców dotyczące zdrowego odżywiania się.

Zapraszamy do odwiedzin naszej strony internetowej-zakładka stołówka szkolna