zmiany organizacji pracy kuchni szkolnej
ZMIANY W ORGANIZACJI PRACY KUCHNI SZKOLNEJ
Od stycznia 2022r. zatrudniony jest nowy intendent Pani Bogusława Słociak.
Nawiązaliśmy również współpracę z dietetykiem Panią Pauliną Dobrowolską, która podjęła się szkoleń pracowników kuchni w naszej szkoły oraz ułożenia jadłospisów.
Szkolenie pracowników kuchni dotyczące żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym przeprowadzone przez Panią dietetyk dotyczyło:
1. Omówienie najczęściej popełnianych błędów w żywieniu dzieci.
2. Zapotrzebowanie energetyczne oraz na składniki odżywcze i witaminy wśród dzieci.
3. Rola najważniejszych składników pokarmowych.
4. Właściwy dobór produktów spożywczych w codziennej diecie przedszkolno-szkolnej
5. Organizacja posiłków
6. Zasady planowania jadłospisów przedszkolnych zgodnie z obowiązującymi normami.
7. Praktyczne wskazówki i zasady obróbki kulinarnej produktów spożywczych.
W najbliższym czasie planujemy również przeprowadzić warsztaty edukacyjne dla dzieci przedszkolnych , uczniów szkoły podstawowej oraz rodziców dotyczące zdrowego odżywiania się.
Zapraszamy do odwiedzin naszej strony internetowej-zakładka stołówka szkolna